Wist je dat staal kan branden? In de vorm van staalwol kan je het laten branden en daar dan hele leuke en spectaculaire foto's van maken.
Door te spelen met een langere sluitertijd kan je de effecten van het slingeren mooi vastleggen. Het is dus eigenlijk een vorm van lightpainting. De staalwol wordt aangestoken en dan in een houder aan een staaldraad rond geslingerd. Hierdoor vliegen de stukje staalwol al "lichtend uit de houder'. Dit kan in meerdere richtingen worden rond geslingerd voor verschillende effecten.
De voorbereiding
Aangezien we in het donker foto's maken is een goede voorbereiding belangrijk. Ook in het donker moet je weten hoe je je camera in kan stellen. Zorg dus dat je vooraf even naar de volgende punten kijkt zodat je dat niet in het donker, voor het eerst, hoeft uit te zoeken.
- Zorg voor een statief. Met de lange sluitertijden moet je de camera stil kunnen houden, echt een MUST-have;
- Weet hoe je de camera handmatig in kan stellen, in de M-stand en eventueel met 2sec zelftimer of afstandsbediening;
- Met de Bulb-stand en en afstandbediening kan je nog preciezer bepalen hoe lang de foto moet gaan duren;
- Een lampje om de knoppen op je camera in het donker te kunnen vinden kan soms toch erg handig zijn, dit kan ook de lamp op je mobiel zijn, zorg dat die dus ook opgeladen is. Een rood licht is het meest handig, hoeven je ogen niet telkens te wennen aan het licht;
- Weet hoe je de Live view aan kan zetten op je camera, handig bij het scherpstellen;
- Volle batterijen en een leeg geheugenkaartje vergeet je natuurlijk nooit als je op pad gaat;
- Houd er ook rekening mee dat het fris of zelfs koud kan zijn, (fotografie)handschoenen en warme kleding kunnen dus zeer goed van pas komen.
Wat voor Staalwol
Er zijn diverse soorten staalwol, wat grover en wat fijner. Vaak is het handiger om met wat fijner staalwol te beginnen zodat het wat langer brand.
De grovere soorten staalwol zijn ook geschikt maar branden minder lang en zien er iets anders uit tijdens het slingeren.
Instellingen en lens keuze
Het beste is om in de M-stand of op Bulb te fotograferen zodat je langertijd de sluiter open kan houden. Met de Bulb-stand heb je wel een afstandsbediening nodig.
Dit zijn bijvoorbeeld de instellingen waar je mee kan beginnen, van daaruit kan je aanpassingen doen om de foto te verbeteren om onder of over belichting te voorkomen.
- M-stand: 10sec - F8 - ISO320 OF Bulb F8 – ISO320;
- Schiet in RAW formaat voor de meeste vrijheid in de nabewerking;
- Witbalans op tungsten (lightbulb) of handmatig op ong. 3500K om de achtergrond wat blauw(er) te krijgen ;
- Image stabilisatie (IS) / Vibration Reduction (VR) uitzetten, we werken tenslotte op statief;
- Heb je een UV-filter? Dan kan je hier prima mee je lens beschermen.
24mm – 12sec – F8 – ISO 400 – Bulb stand
24mm – 10sec – F9 – ISO320 – Bulb stand, met een flitser en CTB (Blauw gekleurde gel)
24mm – 15sec – F7.1 – ISO640 – M-stand
Lenzen
Een kitlens, vaak is dat 18-55mm, op een crop-camera is al prima te gebruiken. Denk dus eerder aan groothoek dan aan een zoomlens om te gebruiken voor staalwol fotografie.
Afstandsbediening
Als je een afstandsbediening hebt kan je ook de BULB-stand gebruiken om zo de gewenste sluitertijd te gebruiken. Zorg dat de sluiter pas opengaat als er net begonnen is met slingeren.
Begin je al eerder met het maken van de foto dan kan je al wat extra licht bewegingen op de foto krijgen die nog niet echt bij het slingeren horen. Zodra er geen staalwol meer rondslingert kan je de opname direct stoppen. In de M-stand heb je dus iets minder controle dan in de Bulb-stand over wat je op de foto wilt hebben.
Handmatig scherpstellen
Aangezien het donker is kan je meestal geen gebruikmaken van automatisch scherpstellen, Scherpstellen moet je dus handmatig doen. Zet je lens dus op handmatig scherpstellen (MF) en gebruik daarna de LIVE-VIEW op je camera scherm, stel daarna met de ring scherp.
De modernere camera's kunnen bij heel weinig licht nog wel scherpstellen maar anders helpt het om de slingeraar even een lampje opzichtzelf te laten schijnen, net voldoende om scherp te kunnen stellen.
Ook als je camera geen LIVE-VIEW heeft kan je dus scherpstellen in het donker.
Bij sommige lenzen is een afstand af te lezen voor het scherpstellen. Aangezien het staalwol slingeren op een redelijke afstand gebeurd zal je zien dat je vaak rond "oneindig" scherpstelt.
Veiligheid
Ook bij staalwol fotografie staat veiligheid altijd voor op! Met de rondvliegende deeltje staalwol moet je dus goed op je kleding, ogen en apparatuur letten, kortom houd dus voldoende afstand (zo'n 20-25meter) en zorg dat je op de hoogte bent van hoe en wanneer er geslingerd gaat worden. Weet dus goed wat er om je heen gebeurd. Het gebruik van een vuurwerk- of veiligheidsbril is dus misschien helemaal zo gek nog niet.
Naast jouw eigen veiligheid moet er ook veiligheid voor de locatie en omgeving zijn. De locatie om te slingeren is dus nooit op een droge plek waar brandgevaar aanwezig is, maar op een plek in de buurt van water, zand, tegels of beton.