Tips voor het fotograferen van tulpen en bollenvelden

In het voorjaar zijn in de bollenstreek veel mooie bollenvelden te vinden. Naast de bekende tulpenvelden bloeien eerst de velden met hyacinthen en de narcissen. Zeker de hyacinthen geven een heerlijk voorjaarsgevoel met de heerlijke geur die van de bloemen afkomt.

Voor het fotograferen van de bollenvelden vind je hieronder een aantal tips.

1. Waar vind je de mooiste bollenvelden?


Voordat je op pad gaat is het goed om te weten waar je de velden kan vinden en welke velden er al in bloei staan. Als de eerste bloemknoppen op het veld zichtbaar zijn dan weet je dat daar velden in bloei gaan komen.

Naast de bollenvelden in de bollenstreek, het traditionele bollengebied rondom Lisse wat zich uitstrekt van Haarlem tot aan Noordwijk, kan je ook grote velden vinden in De Noord-oostpolder, Flevoland, de kop van Noord-holland en ook in Zeeland op goeree-overflakkee.

Naast de velden zelf is het some ook interessant om te letten op de achtergrond. Voor een typische hollandse plaat is bijvoorbeeld een ouderwetse windmolen een aardige aanvulling. De meeste kans om een veld met een molen te vinden heb je in de kop van noord-holland. De Molendatabase en Google maps zijn daarbij dan je beste vriend.

In oostelijk- en zuidelijk deel van Flevoland zijn er fiets- en autoroutes langs tal van tulpenvelden. De exacte route is via een app te koop, zie https://tulpenrouteflevoland.nl

 

2. Tijdstip op de dag ochtend, middag of avond


Voor de mooiste sfeervolle momenten is vaak de zonsopkomst of de zonsondergang het beste moment voor het maken van foto's.Het icht dan zachter dan midden op de dag als de zon hooog aan de hemel staat. Een beetje bewolking is helemaal niet erg en kan juist zorgen voor de bekende oranje kleur die tegen de wolken schijnt, dit komt vak net even na de zonsondergang. Ga dus niet direct weg als de zon al onder is maar wacht nog even op de kleur die misschien tegen de wolken zichtbaar gaat worden.
Wil je weten hoe de zon ten opzichte van het veld staat dan is een App zoals Photopills een echte aanrader. Je weet dan precies waar de zon opkomt en ondergaat in je foto.

In de ochtend heb je vaak nog wat dauw op de bloemen wat een mooie frisse en koele sfeer geeft aan de foto. In de avond heb je kans op de warme gloed tijdens de zonsondergang. Beide momenten hebben dus hun eigen karakter.

 

3. Blijf uit de velden

De velden zijn altijd erg mooi en velen willen er graag mee op de foto. Het is echter op de meeste plaatsen niet toegestaan om de velden te betreden. Op meer en meer plaatsen zie je borden en ook afzetingen zodat je er niet bij kan komen. Wil je een veld in dan zal je toestemming moeten hebben van de eigenaar.
Ga je toch bij de velden kijken heb dan respect voor de bloemen en zorg dat ze heel blijven, vertrap ze niet en het plukken ervan is natuurlijk helemaal uit den boze.

 

4. Gebruik een filter en een statief

Om tijdens de zonsondergang de kleuren in het veld en in de lucht met elkaar af te stemmen is het handig om een grijsverloop filter te gebruiken. Zodra je een filter gaat gebruiken worden de sluitertijden vaak wat langer en is een statief aan te raden.

Vanaf een statief is het vervolgens ook mogelijk om focusstacking toe te passen. Je neemt hiervoor enkele foto's waarbij je op verschillende plaatsen in de foto scherpsteld. Deze kan je later in Photoshop samenvoegen waardoor je voor van voor tot achter scherp is.
Zorg altijd voor genoeg foto's met overlappend scherpstel gebied. Liever te veel foto's dan net één te weinig.

5. Gebruik het lijnenspel en symetrie

De bollenvelden lenen zicht uitermate goed om "leading lines" in je foto toe te passen om zo een mooi diepte effect te krijgen. Naast het lijnenspel kan je hier ook goed met symetrie werken. De paden tussen de bloembedden geven je deze beide opties.

6. Welke lens is het beste

Zoals al genoemd kan je met een kleine zoomlens prima details in het veld vastleggen en krijg je ook veel van het omliggende landschap op de foto.
Door een wat meer telelens te gebruiken kan je bijvoorbeeld één bloem isoleren ten opzichte van een zachte onscherpe achtergrond. Leuk om een verdwaalde tulp tussen de hyacinthen te zien of een afwijkende kleur.
Is het windstil, dan kan je kijken of je met een macrolens wat details van de bloem vast kan leggen. De stampers van een tulp bijvoorbeeld, of misschien zit er een insect op de bloem.

7. Scherpstellen

Met een klein diafragma (groot getal) van rond de F11 - F16 kan je een groot deel in de foto scherp vastleggen. Ga niet helemaal door tot bijvoorbeeld F22, daar word de foto vaak niet veel scherper of mooier van. Door op ongeveer 1/3 in je foto scherp te stellen is zowel je voorgrand als je achtergrond scherp.

 

Cookies accepteren?

This site uses cookies to ensure the best experience. By continuing to use this website, you agree to their use. Learn more about our privacy policy